Programma


Hier vind je algemene informatie over dit congres en alle tarieven >

09.00 uur            ONTVANGST MET KOFFIE EN THEE
   
09.30 uur Opening door dagvoorzitter Jaco van der Schoor
   
09.45 uur

Inge Nuijten

Innerlijke zekerheid: coachen en begeleiden vanuit rust, vertrouwen en verbinding

Hoe blijf je als teamcoach of -begeleider stevig en veerkrachtig in een wereld vol dynamiek, groepsdynamische processen en soms pittige weerstand? Hoe reageer je met rust en verbinding op wat zich aandient, zelfs als er onderhuidse spanningen spelen?

Echt impactvol teamcoachen begint bij innerlijke zekerheid – een kalme, stevige grondhouding die je in staat stelt om de onderstroom te herkennen, effectief te interveniëren en een veilige leeromgeving te creëren. Wanneer je innerlijk zeker bent, hoef je niet mee te bewegen in de dynamiek van weerstand, onzekerheid of groepsdruk. Je blijft stevig én toegankelijk, waardoor teams makkelijker naar je luisteren, zich openstellen en verantwoordelijkheid nemen.

  • Sterker omgaan met groepsdynamiek en weerstand: Leer hoe je in uitdagende gesprekken ontspannen blijft en vanuit stevigheid reageert.
  • Meer impact zonder harder te werken: Ontdek hoe je door jouw aanwezigheid en interventies de ruimte creëert voor eigenaarschap en groei.
  • Zelfverzekerd en doordacht handelen: Geen impulsieve reacties of wegcijferen, maar keuzes maken vanuit rust en vertrouwen.

Laat je in deze keynote inspireren door Inge Nuijtens motto: ‘Rijkdom is het verrijken van anderen.’

   
10.30 uur

Arend Ardon

Wat speelt hier? Laat de onderstroom spreken

Arend Ardon

Soms zijn er van die hardnekkige situaties waar we verzuchten: ‘Het zit in de onderstroom’. Dit krijgt zomaar het karakter van ‘alles geprobeerd, maar het ligt buiten onze invloed’. Een vergaarbak waar iedere logica lijkt te ontbreken. Líjkt te ontbreken. Want ook in de onderstroom zitten wetmatigheden. 

  • Inzicht in de ongrijpbare onderstroom met heldere taal
  • Herkenbare voorbeelden uit de (coachings)praktijk
  • Praktische handvatten waar je meteen mee aan de slag kan

Arend Ardon helpt je inzien wat zich afspeelt in de onderstroom. 

   
11.15 - 11.45 uur PAUZE
   
11.45 - 12.30 uur

Aukje Nauta

Nooit meer doen alsof. Over kwetsbare gesprekken voor een veilig teamklimaat

Wat is de dieperliggende reden dat teamleden zich niet altijd uitspreken? Dit zou weleens te maken kunnen hebben met … schaamte. Die maakt dat mensen geneigd zijn zichzelf te verbergen en te ‘doen alsof’. Hoe doorbreek je als teamleider zo’n gedragspatroon? Aukje Nauta geeft het antwoord.

Met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, persoonlijke onthullingen en praktische oefeningen overtuigt ze je waarom je je maar beter kwetsbaar kunt opstellen. Want zo schep je een teamklimaat dat niet alleen veilig is, maar bovenal energiek en inspirerend.
Ontdek:

  • Waarom het kwetsbare gesprek dé basis is van een veilig teamklimaat.
  • Hoe iedereen kan bijdragen aan een werkomgeving waarin je jezelf kunt zijn.
  • Praktische handvatten voor een open, humorvolle sfeer in je team, waarin alles (nou ja, veel) bespreekbaar is.

Aukje Nauta prikkelt je om je kwetsbaarheden te delen omwille van een veilig en bovenal bruisend teamklimaat. 

   
12.30 - 13.30 uur LUNCHPAUZE
   
13.15 - 14.00 uur

Kim Jansen

Van boomer tot zoomer – 5 generaties op de werkvloer

Generatie Z betreedt in steeds grotere getalen de werkvloer en de laatste Babyboomers nemen afscheid. De generatiemix zorgt voor uitdagingen. Jongeren lopen aan tegen een 'zo-doen-we-het-hier-nou-eenmaal' mentaliteit en de junioren worden ervaren als verwende en veeleisende snotneuzen. De groeiende generatiekloof heeft onbegrip en fricties tot gevolg. Zonde, want generatiediversiteit biedt juist enorme kansen. Het verbinden van de generaties in het team levert werkenergie, innovatie en meer productiviteit op. In de rol van teamcoach, HR professional of leidinggevende is het waardevol om meer te weten over generatieverschillen en hoe hier mee om te gaan.  

  • Met welke generaties hebben we te maken en wat kenmerkt hen?
  • Hoe kunnen we de talenten van alle generaties in het team benutten?
  • En wat kunnen we doen om de synergie tussen generaties te stimuleren?

Kim Jansen geeft inzichten hoe alle generaties juist samen meer bereiken. Future-proof met alle generaties!

   
14.15 - 15.00 uur

Mireille Ollivieira

Je voorouders als instrument

‘Zelfs het bloed in je lichaam is niet van jou’, een gevleugelde uitspraak van wintipriesteres Marian Markelo. Daarmee bedoelend dat je nooit op jezelf staat of losstaat van je ouders, grootouders of voorouders. ‘Je bent kind of kleinkind van twee families op wie je met je geboorte, grote impact hebt gemaakt.’ Wijze woorden uit rijke Afrikaanse en daarmee holistische tradities waarin niet ‘ik’, maar ‘wij’ centraal staat. En ‘wij’, dat zijn de vorige, huidige en toekomstige generaties. En jij.

In jouw functie is het cruciaal om niet alleen te kijken naar de uiterlijke gedragingen of prestaties van je teamleden, maar ook naar de onderliggende emotionele en culturele bagage, tradities en gebruiken die iemands welzijn kunnen beïnvloeden. Bewustzijn en kennis hiervan kan je helpen om:

  • contact te maken op een diepere laag: die van samen mens-zijn. Jij hebt tenslotte ook (voor)ouders en tradities.
  • verzuim en eenzaamheid binnen je team te voorkomen en samenwerking te bevorderen. 
  • verder te bouwen psychologische veiligheid: je maakt ruimte voor andere geluiden en stemmen in de groep (én in jezelf).

Mireille Ollivieira deelt op onorthodoxe manier haar eigen ervaring uit een Surinaamse traditie en biedt praktische inzichten en strategieën om vanuit je eigen achtergrond aan de slag te gaan. Niet alledaags, maar dit zul je zeker niet vergeten! 

   
15.00 - 15.30 uur PAUZE
   
15.30 - 16.30 uur

Eric van ’t Zelfde

Superschool: bouwen aan een succesvol team

Eric van ’t Zelfde is wellicht de meest bevlogen schooldirecteur van Nederland en bekend van zijn bestseller Superschool en van het tv-programma Dream School waarin hij schoolverlaters helpt om weer te gaan leren.

Hij begon zijn carrière als schooldirecteur op een van de grootste probleemscholen van Nederland, waar hij te maken had met een gebrek aan aanmeldingen van nieuwe leerlingen, dramatische examenresultaten, vermoeide docenten en criminaliteit.

Eric pakte de problemen buiten de gebaande paden aan. Met resultaat: in vijf jaar tijd ging de school van de slechtste school naar een van de beste scholen van Nederland. Daarbij was de manier waarop Eric het team docenten tot betere prestaties bracht, een belangrijke succesfactor.

Eric van ’t Zelfde vertelt zijn bevlogen verhaal over hoe hij de cultuur in zijn scholen veranderde. Een professional die doorzet waar anderen afhaken of niet eens beginnen.

   
16.30 uur AFSLUITING EN BORREL

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren